Tužba koju je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović podnio protiv nezavisnog dnevnika Vijesti a za koju se saznalo juče, 19. aprila 2019. godine, predstavlja još jedan u nizu napada na slodno novinarstvo u Crnoj Gori.

Naime, Đukanović zbog navodne povrede časti i ugleda od Vijesti potražuje 50.000 eura, zbog toga što je ovaj nezavisni dnevnik objavio intervju kontroverznog biznismena Duška Kneževića, koji je trenutno u bjekstvu i kojeg potražuje crnogorsko tužilaštvo, a koji je godinama unazad bio blizak saradnik predsjednika Đukanovića. U ovom intervjuu Knežević Đukanovića optužuje za više krivičnih djela.

Isti iznos sredstava zbog navodne povrede ugleda i časti Đukanović potražuje i od svog bivšeg saradnika Duška Kneževića.

Porazno je da predsjednik Crne Gore, kao lice koje tri decenije obavlja najviše funkcije u Crnoj Gori i dalje ne poznaje osnovne postulate medijskih sloboda, uključujući i stavove Evropskog suda za ljudska prava. Prije više od 20 godina upravo je Evropski sud za ljudska prava zauzeo stav da se mediji i novinari ne mogu kažnjavati za širenje izjava drugih lica i da bi takva praksa umanjila doprinos medija u diskusijama o pitanjima od javnog interesa.

Ne samo što je tužba Đukanovića suprotna stavovima Evropskog suda za ljudska prava, ona je takođe, izuzetno opasna, ne samo po Vijesti, već i po sve druge slobodne medije u Crnoj Gori koji posluju na malom tržištu i za koje bi dosuđivanje ovako visokog tužbenog zahtjeva predstavljalo nepremostivu poslovnu barijeru. Upravo zato, podnošenje ovakve tužbe od strane Đukanovića, nedvosmisleno predstavlja još jedan u nizu pokušaja gašenja Vijesti i gušenja slobode medija u zemlji koja je članica NATO-a i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Ova tužba je, takođe, samo nastavak obračuna Đukanovića sa nezavisnim dnevnikom Vijesti protiv kojeg je i ranije podnosio tužbe sa istom namjerom, ali i protiv kojeg je više puta javno iznosio najbrutalnije uvrede i govor mržnje, nakon čega su se, simptomatično, skoro uvijek dešavali napadi na novinare i imovinu Vijesti.
Dodatan dokaz da je ova tužba samo i isključivo napad Đukanovića na Vijesti, leži u činjenici da je Knežević iste optužbe na račun predsjednika Crne Gore iznosio i u drugim medijima, kako u Crnoj Gori tako i u regionu. Ipak, jedini mediji kojeg je Đukanović tužio zbog prenošenja navoda Kneževića su upravo Vijesti, što pokazuje da cilj ovakve tužbe nije navodna zaštita časti i ugleda predsjednika Crne Gore već gašenje nezavisnog dnevnika Vijesti.

Želimo da vjerujemo da će crnogorsko pravosuđe pokazati minimum integriteta i profesionalizma u radu, da će postupati u skladu sa stavovima Evropskog suda za ljudska prava i da će ovakvu, besmislenu tužbu predsjednika Crne Gore odbaciti u najkraćem roku.

Vuk Maraš, izvršni direktor
Podgorica, 19. april 2019. godine