Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope danas se obratila predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću sa zahtjevom da se hitno i do kraja istraži pokušaj ubistva novinarke Vijesti Olivere Lakić, te da se procesuiraju kako izvršioci tako i nalogodavci ovog monstruoznog zločina.

Sinoć se u Podgorici dogodio pokušaj ubistva Olivere Lakić, novinarke dnevnog lista Vijesti, ispred njenog porodičnog doma, u veoma naseljenom dijelu grada, naočigled brojnih prolaznika. Ovo je drugi po redu napad na Oliveru Lakić, očigledno sa ciljem da se slobodna novinarka jednog nezavisnog i profesionalnog medija, koja se bavila istraživanjem organizovanog kriminala, ućutka jednom zauvijek.

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope izražava ozbiljnu zabrinutost za bezbjednost svih nezavisnih i profesionalnih medija u Crnoj Gori, imajući u vidu da do sada, nema bilo kakvih pomaka u rasvjetljavanju drugog po redu napada na Oliveru Lakić.

Način na koji je izveden pokušaj ubistva Olivere Lakić pokazuje da napadači očigledno nisu imali nikakav strah od sprovođenja svog nauma. To ne čudi, imajući u vidu da Crna Gora do sada nije uradila ništa u rasvjetljavanju prethodnih napada, kako na Oliveru Lakić tako i na druge nezavisne, slobodne i profesionalne novinare i medije, kao i na imovinu medija.

Takođe, takvo ponašanje ne čudi imajući u vidu da je prije manje od mjesec dana, Milo Đukanović, izabrani predsjednik Crne Gore, medij u kojem radi Olivera Lakić nazivao fašističkim i reketaškim, čime je ne samo crtao metu na Vijesti već i na sve njihove zaposlene.

Obaveza države, odnosno Vlade na čijem je čelu Duško Marković skoro godinu ipo dana, je da zaštiti sve novinare i medije od bilo kakvih fizičkih napada, progona ili govora mržnje. Takođe, obaveza države je i da rasvijetli sva prethodna nepočinstva prema novinarima i medijima. Nažalost, do sada, gospodin Marković nije učinio ništa od ovoga. Nije, makar i verbalno, zaštitio novinare od govora mržnje njegovog partijskog šefa, nije zaštitio Oliveru Lakić koja je i prije sinoćnjeg pokušaja ubistva bila napadnuta, a nije uradio ništa ni kako bi se rasvijetlio neki od starijih slučajeva napada na novinare i medije koji godinama tapkaju u mjestu.

Gospodinu Markoviću smo poručili da je zemlja u kojoj novinar za svoj rad bude „nagrađen“ metkom, ispred svog doma, daleko od demokratske. Monstruozan čin pokušaja ubistva Olivere Lakić koji se sinoć dogodio pokazuje da je sloboda medija samo jedna imaginarna, nepostojeća floskula, u situaciji kada organi vlasti ne čine ništa da otkriju i procesuiraju počioce i nalogodavce ovog i sličnih nepočinstava.

Crna Gora više nema vremena za čekanje. Pozvali smo premijera Markovića da hitno, bez odlaganja, obezbijedi otkrivanje počinilaca i nalogodavaca pokušaja ubistva Olivere Lakić, ali i drugih napada na slobodne novinare i medije. Njegovo konkretno činjenje ili nečinjenje u ovim slučajevima jasno će pokazati na čijoj je strani – slobodnih novinara koji istražuju organizovani kriminal i koji za to trpe strahovite posledice ili onih drugih, koji su predmet pisanja tih novinara.

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope će nastaviti budno da prati sve korake koje će crnogorske institucije preduzeti u cilju rasvjetljavanja pokušaja ubistva Olivere Lakić, ali i napada na druge novinare i medije.

Takođe, nastavićemo da insistiramo na osnivanju posebnog tijela Evropske unije za monitoring stanja medija u zemljama Zapadnog Balkana, povodom čega smo se nedavno obratili predsjednicima Evropskog Savjeta, Parlamenta i Komisije – Donaldu Tusku, Antoniju Tajaniju i Žan Klod Junkeru, jer je to jedini način da se izvrši pritisak kako na Crnu Goru tako i na druge zemlje u regionu da se konačno obezbijede konkretni rezultati u zaštiti slobodnih i profesionalnih novinara i medija.

Vuk Maraš, izvršni direktor