Milo Đukanović, kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori i skoro trodecenijski šef crnogorskog režima, juče je nastavio sa pogubnom praksom crtanja meta na slobodnim i nezavisnim medijima i novinarima.

Osoba koja pretenduje da postane predsjednik zemlje koja je aspirant na članstvo u Evropskoj uniji, te članica NATO, nikako ne bi smjela sebi da dozvoli da slobodne i profesionalne medije kvalifikuje „fašistima“ i „reketašima“, samo zato što mu se ne dopada njihova uređivačka politika, te činjenica da se svakodnevno bave otkrivanjem slučajeva korupcije čiji su vinovnici osobe iz njegovog okruženja. Ovakvim kvalifikovanjem Vijesti kao nezavisnog medija, koje su član Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope, Đukanović je ponovo, po ko zna koji put, novinarima, urednicima i svim zaposlenim u tom mediju nacrtao metu na čelo i de facto pozvao na njihov linč.

Podsjećamo Đukanovića da je ovakva i slična njegova retorika, u prošlosti, bila praćena sa čak 25 napada na zaposlene u Vijestima i imovinu ovog medija, uključujući prebijanja, prijetnje, bombaške napade i paljenja automobila a da je samo jedan slučaj do sada rasvijetljen i to djelimično.

Zbog toga, pozivamo Đukanovića da hitno prestane sa zapaljivom retorikom i otvorenim pozivima na linč nezavisnih, slobodnih i profesionalnih medija, jer će u suprotnom biti lično odgovoran za bilo koji potencijalni napad na zaposlene u Vijestima ili na njihovu imovinu.

Vuk Maraš, izvršni direktor
Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope.