Poznati i dugogodišnji aktivista nevladinog sektora Vuk Maraš izabran je u 4. aprila 2018, za direktora nedavno osnovane regionalne Medijske asocijacije jugoistočne Evrope (MAJE).

Maraš je u dosadašnjoj karijeri bio programski direktor MANSA, član UO međunarodne FLER mreže za borbu protiv organizovanog kriminala kao i član brojnih radnih grupa u zemlji i inostranstvu koje su radile na izradi i praćenju implementacije zakona i politika vezanih za vladavinu prava i izborni proces.

Povodom preuzimanja ove dužnosti Maraš je izjavio da je angažman na promociji dosad najveće regionalne medijske asocijacije za njega nov i veliki izazov: “U trenutku kada čitav region pati od gušenja medijskih sloboda, kada su novinari i redakcije izloženi svakakvim pritiscima, smatrao sam da je udruživanje najvećih izdavača regije najbolji način da se ojačaju njihovi pojedinačni i zajednički kapaciteti kako na planu profesionalnih standarda i zaštite medijskih sloboda, tako i na planu unapređenja njihovih biznisa i poslovnih aktivnosti”.

Kao što je javnost već obaveštena, krajem januara u Podgorici formirano je prvo regionalno udruženje šest vodećih medijskih kuća iz jugoistočne Evrope MAJE.
Osnivači su, pored Vijesti (Crna Gora), Oslobođenje (Sarajevo), AMG (Beograd), Koha (Priština), Sloboden pečat (Skoplje), Koha (Skoplje). Kako je tada naglašeno, glavni ciljevi asocijacije su unapređenje međusobne saradnje, zajedničke obuke zaposlenih, razmene sadržaja, koordinirani nastup prema državnim i međunarodnim organima i organizacijama radi podizanja kvaliteta novinarstva i poboljšanja uslova i položaja medija na tržištu.

Za prvog predsednika Skupštine MAJE izabran je Željko Ivanović, direktor Vijesti, a sedište aocijacije je u Podgorici.
Planirana je organizacija zajedničkog treninga za članice Asocijacije po konkretnim segmentima biznisa (prodaja, marketing, video-produkcija, e-paper, itd…), te organizacija velike godišnje tematske konferencije u jednom od regionalnih centara, na koju bi bili pozvani svi relevantni mediji iz regiona, EU, eksperti iz ovih oblasti, politički lideri, predstavnici strukovnih udruženja iz regiona i EU.

Jedan od prioritetnih zadataka, kako piše u osnivačkoj povelji, jeste i njeno povezivanje sa evropskim i svetskim asocijacijama izdavača (ENPA, INMA i WAN).
Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Podgorici već je podržala ovu ideju prepoznajući njen značaj za medijsku zajednicu regiona jugoistočne Evrope. Asocijacija je uputila poziv i ostalim medijima regije, koji smatraju da je međusobna saradnja dobrodošla i neophodna, da se pridruže i zajednički rade na promociji principa i realizaciji ciljeva zacrtanih u osnivačkim dokumentima asocijacije. Rad asocijacije finansiraće se iz članarine.